יום עיון - אמפתיה

ערים? סקרנים? חושבים אחרת?
הצטרפו אלינו, וקחו חלק בשינוי חברתי דרך השכלה

טל יעקובי - למה לי אמפתיה עכשיו?

בית הלמה הוא קהילה לומדת לשינוי חברתי. מה זו קהילה לומדת? זה די פשוט. זו קהילה שבה אין מלמדים ולומדים אלא כל חברי הקהילה שותפים לשיח, כאשר בכל פעם אחד או אחת מחברי הקהילה מנחים את הדיון.

מה זה שינוי חברתי? זה כבר הרבה יותר מסובך, ודורש דיון מעמיק (טוב שיש את בית הלמה בשביל זה ( –😊). אנחנו מקיימים שיחות רבות על השינוי החברתי שאליו היינו רוצים להוביל, ובכל השיחות האלה עולה תמיד נושא האמפתיה. הנושא הזה חשוב מאוד בעינינו, ולכן אנחנו מקדישים לו מפגש שבועי, שבו דנים באמפתיה מזוויות שונות. בראייה שלנו, אמפתיה היא מפתח לחברה בריאה, שבה חברי הקהילה רואים זה את זה ופועלים בהרמוניה. זה נשמע אולי פשוט, אבל יש לנו עוד הרבה שאלות ועוד הרבה מה ללמוד יחד, בעיקר איך מיישמים אמפתיה בחברה.

יום העיון שקיימנו הוא, כאמור, רק ההתחלה. הוצגו בקצרה נושאים שעליהם דיברנו במפגשים שלנו: שיח אמפתי, אמפתיה בשפה, אמפתיה ביהדות, חמלה עצמית, אמפתיה בראי הפילוסופיה ועוד.

הילה קנטור חסין - הנעליים שלי הן לא הנעליים שלו

אני לא מבינה את האנשים שנועלים נעליים שהם לא במידה 39. ניסיתי לנעול את הנעליים של אבא שלי, במידה 43. הן היו גדולות מדי, מאוד לא נוחות, וגם העיצוב לא משהו. אז ניסיתי את הנעליים של אח שלי, שהוא בן 8. אפילו לא הצלחתי להכניס לשם את הרגל. זה היה מאוד לוחץ ולא נוח. לדעתי צריך לייצר נעליים רק במידה 39.

התכנסנו פה כדי לדבר על אמפתיה. מבחינה חברתית, כולם מציגים את הדבר הלא ברור הזה – מה זה בכלל? זה רגש? תחושה? מחשבה?  לפי ההגדרה המילונית שלה: "אמפתיה היא הזדהות נפשית עם רגשותיו או עם מחשבותיו של אדם אחר."

מבחינה חברתית כולם חושבים שלהיות אמפתים זה דבר מאוד חשוב וזו תכונה חיובית. מנסיוני, כשאני רואה לדוגמה אדם בוכה, זה מאוד מלחיץ אותי. המצב הזה גורם לי להרגיש חוסר אונים. למעשה אני מרגישה אמפתיה. 

ואני לא חווה אותה כדבר חיובי. אני מרגישה שזה משהו שמנחיתים עליי – מחייבים אותי לקחת אחריות על רגשות של אדם אחר. בעצם להכנס לנעליים שלו.

תחשבו על זה: הרבה פעמים שמענו את המשפטים בסגנון "נסה להכנס לנעליים שלו" או "נסי להיות בנעליים שלי יום אחד" וכל הוריאציות שלהם.

אני אפילו לא מדברת על הצד האסטתי של זה, על איך זה יראה.

תחשבו לדוגמה על הצד ההגיוני של זה: חייל עם נעליים של בלרינה, כנראה לא יצליח לבצע את התפקיד שלו כראוי.

והגיינה אישית. אתם לא תשתמשו במברשת שיניים של מישהו אחר, אז למה לנעול נעליים של מישהו?

ואני בכלל לא בקטע של להגיד לכם להיות אדישים אחד כלפי השני.

אני מאמינה שכדי לעזור לאדם אחר, צריך להיות במצב של עוצמה, כוח מסוים, ובשביל זה לא צריך לחוש את מה שהוא חש. נדרשת מידה גדולה של אהבה כלפי הצד השני, או לפחות חיבה, אבל אז כבר לא מדובר באמפתיה. מדיבר בסימפתיה: "יחס של אהדה, הרגשת שותפות והבנה כלפי רגשותיו של מישהו".

שימו לב שיש הבדל. זה כבר לא לקחת נעליים של משהו אחר ולנסות למלא אותן. בכל זאת יש לי את שלי, והן מתאימות לי, הן מאוד נוחות, אני אוהבת אותן, אני בחרתי בהן, אבל אני לא מציעה לכם לנעול אותן. הן שלי.

לסיכום, אל תנסו להכנס לנעליים של מישהו אחר. כל אחד והנעליים שלו. 

חנה הולצר - על ברימה ואמפתיה

ברימה היא שיטה שיוצרת שקט פנימי ואיזון, דרך חיבור התודעה לגוף.

נירה יקואל - הכוכב החברתי

הכוכב החברתי  ⭐  נירה יקואל (מתוך הספר "עשי לך חופש")

 

באחד ממסעותיו, הגיע הנסיך הקטן לכוכב החברתי. בכוכב זה קיבל את פניו הפקיד לדירוג חברתי, פקיד מספר 015729, דירוג חברתי 8.6.

הפקיד: קח מספר. שב. מלא את הטפסים הבאים, וגש אליי כשאקרא את מספרך.

הנסיך הסתכל כה וכה. הוא היה שם לבד. מבולבל, לקח מספר והתיישב.

הפקיד: מספר 046668

הנסיך: זה אני.

הפקיד: אתה תעבור כעת מבחנים, שבסופם יושתל לך שבב תת עורי עם הדירוג החברתי שלך.

הנסיך: דירוג חברתי?

הפקיד: כן.

הנסיך: מה זה דירוג חברתי?

הפקיד: זהו דירוג שקובע את הערך שלך לחברה, ומבוסס על קריטריונים אובייקטיביים, המשקללים כל אספקט בחייך. מרגע שיושתל בך השבב, כל פעולה שלך תנוטר והדירוג שלך יתעדכן בזמן אמת.

הנסיך: ומה ייתן לי הדירוג הזה?

הפקיד: בזכות הדירוג תדע את ערכך היחסי בחברה. תדע עם אלו אנשים מותר לך להתרועע, ולאילו מקומות מותר לך להיכנס.

הנסיך: אני מבין. כוכב גדול יש לך כאן. איפה כל האנשים שאיתם אוכל אולי להתרועע?

הפקיד: בביתם.

הנסיך: מדוע?

הפקיד: יציאה מהבית למרחב הציבורי מורידה את הדירוג החברתי.

הנסיך: אני מבין. והילדים?

הפקיד: כל ולד מדורג לפי הדירוג החברתי של אמו. בגיל 6 הילד עובר כאן הערכה, ומושתל לו שבב חברתי משלו.

הנסיך: אבל אני לא רואה כאן ילדים.

הפקיד: כי אין לנו ילדים.

הנסיך: אני לא מבין.

הפקיד: הבאת ילד לעולם מורידה את הדירוג החברתי.

הנסיך: אז כאן, בכוכב החברתי, אנשים ספונים בבתיהם, ללא ילדים, ללא חברים, על מנת שיהיה להם דירוג חברתי המאפשר להם להתרועע עם אנשים איתם לא יתרועעו לעולם?

הפקיד: השיטה עובדת.

הנסיך: אני הולך.

הפקיד: לאן אתה הולך? עוד לא סיימנו את הפרוצדורה.

הנסיך: אני חוזר לכוכב הלא חברתי שלי. זו השושנה שלי, החברה הכי טובה שלי, היא מחכה לי.

שרון שמורק - האם חמלה יכולה להשתקף בשפה?

ההרצאה הזמינה את המאזינים לשחק במשחק שפה: להמציא ביטויים, מילים וכללי דקדוק שיסייעו לדוברי השפה הדימיונית לאמן את שריר החמלה. 

בהרצאה ניתנו דוגמאות לשפות שמאמנות שרירים אחרים: עברית למשל מאמנת את הדוברים למודעות לג'נדר, קוריאנית למודעות למרחק חברתי ולגיל ושפתם של בני שבט המאצס מאמנת אותם להבחנה בין אירועים שנחוו אישית למסקנות (evidentiality). האימון נובע מזה שאי אפשר לבטא משפט בשפה מבלי להתייחס להיבט הזה של המציאות. היבטים אלו ארוגים בכללי הדקדוק כמו הטיית פעלים בעברית המחייבת התייחסות לזמן ומגדר.
כלי נהדר ליצירת אווירה באמצעות שפה אחר שהוזכר הוא Phatic אותן ברכות וביטויים שגורים כגון שלום, בוקר טוב, על לא דבר. האם תוכלו לחשוב על ביטויים שיעודדו את הדוברים לחמול?
כלי השלישי עליו דובר בהרצאה הוא דימויים המצויים בבסיס כל המושגים שלנו. ניתן לראות באמצעות שלל ביטויים בשפה שקשורים לויכוח שהדימוי שלנו לויכוח הוא מלחמה (אנו מגנים על טענותנו ותוקפים את טענות היריב) האם אפשר לדמות ויכוח לריקוד דווקא?

אלדד שידלובסקי - אמפתיה בהגותו של עמנואל לוינס

מהי גישתו של הפילוסוף עמנואל לוינס לנושא האמפתיה? שוחחתי על כך עם מורי הרב דניאל אפשטיין. חלק מהרעיונות מבוססים על דבריו.

לוינס לא עוסק באמפתיה אלא בציווי. הציווי של הפנים. זהו ציווי אתי ולא ציווי פיזי ולכן ניתן להתעלם ממנו. אך בין אם התעלמת ובין אם לאו, הציווי קיים. הפנים של הזולת מצוות עלייך "לא תרצח". לא תרצח,  במשמעות אל תתעלם מקיומי, אל תפגע בי, כאשר יש כל מיני סוגי פגיעה  והרצח הפיזי הוא הפגיעה החמורה מכל.

מדוע לוינס משתמש בשפה של ציווי ולא בשפה של אמפתיה? להערכתי, אחת הסיבות היא כיוון שהאמפתיה פחות מחייבת מציווי. היום אדם חש אמפתיה לזולתו ומחר אולי לא יחוש. האם המחויבות שלו לאחר פגה מכיוון שאינו חש אמפתיה?

יתר על כן, לוינס אינו פסיכולוג הוא פנומנולוג. הוא חוקר לא מה שמתעורר באדם אלא מה שבא אליו מבחוץ ומעורר אותו. הוא בוחן תופעות. התופעות, לעיתים קרובות, באות אלייך, גם אם לא כיוונת את מבטך אליהם. ילד בוכה ברחוב. אתה ניגש אליו. פניו של הילד מצוות עלייך. האם בחרת לפגוש את הילד? כמובן שלא. לעיתים קרובות זו טרדה עבורך. ייתכן ואתה בדרכך לעבודה, ממהר אולי לפגישה חשובה ולמרות זאת אתה מנסה לסייע לילד הנתון במצוקה. זהו הציווי האתי.

האתיקה, על פי לוינס, תמיד באה מהאחר.

אמפתיה, לעומת זאת, היא רגש. היא קשורה לאישיותו של הפרט. יש אדם הניחן באישיות יותר אמפתית ויש אדם הניחן באישיות יותר קרה. האמפתיה היא סובייקטיבית בעוד הציווי הוא מוחלט. אין שום קשר בין הציווי המוחלט לבין מידת האמפתיה בה ניחנת.

בגישתו של לוינס השאלה האם האדם הוא טוב מנעוריו או רע מנעוריו היא שאלה פחות רלבנטית. לגישתו, האדם נולד בקשר. האדם מצוי בחיבור עם זולתו מעת לידתו. בלידתו  הוריו דאגו לו. הקשר והאחריות לאחר טבועים בו מיום היוולדו. אך הקשר לזולת נשכח ממנו עם התפתחות התודעה ואיתה הצורך לשרוד בעולם. על מנת לשרוד האדם מפתח אגו ומנגנוני הגנה. הוא מתחרה עם בני אדם אחרים על מקומו בעולם. הוא עסוק בעצמו ובקידום האינטרסים שלו. אלה תכונות חשובות. אדם שלא ישכיל להגן על עצמו, לא ישרוד ולא יוכל גם לסייע לאחר. אבל מפעם לפעם האגו וחומות ההגנה שנבנו סביבו נבקעות. האחר מטלטל את עולמו. על מנת שזה יתרחש צריכים להתקיים שני תנאים:

תנאי ראשון הוא ראית האחר והבחנה בקיומו. ראיה זו מכונה על ידי לוינס אופטיקה רוחנית.

תנאי שני הוא עצמת הזעזוע בעקבות המפגש עם האחר. למשל, אדם מחזיק שלט ברחוב. ניתן לעקוף אותו ולהתעלם ממנו וממצוקתו. לחילופין, אם אותו אדם יצית את עצמו או יקפוץ מחלון ביתו קשה יהיה יותר להתעלם.

לוינס אינו מטיף לאדם להיות טוב. הוא אינו מטיף לאמפתיה או לחמלה. הוא מבקש מהאדם להתבונן. קיים סבל בעולם, קיימת מצוקה בעולמנו, תתבונן בה. הוא מלמד אותנו כיצד להתבונן באחר? להבחין במסתורין ובאינסופיות הטמונים בזולת. וכן, להבחין בפגיעות המשותפת של כל בני האדם.

היה והבחנת בפניו של האחר, במסתורין ובפגיעות שלהם, אין באפשרותך לפגוע בו.

וכעת,  לרצח הנורא בשבעה באוקטובר. האויב החמאסי המונע על ידי אידאולוגיה מוסלמית פנדמנטליסטית בוודאי שאינו רואה את הפנים שלנו. אנחנו חסרי פנים אנושיות. אנחנו אויב שיש להשמיד.

חלק גדול מהציבור הישראלי אף הוא אינו יכול לראות את הפנים של הקרבנות החפים מפשע בצד השני משתי סיבות עיקריות: הטלוויזיה הישראלית נמנעת מלהציג את התמונות המזעזעות של הרג נשים וילדים בצד השני. בנוסף, אחרי מעשי הזוועה שעשה החמאס רוב הציבור מזהה את כל התושבים בעזה עם מבצעי הפשע ונמנע אף הוא מלראות את הפנים של היחיד.

האתיקה לגישתו של לוינס, היא תהליך. הטוב והרוע אינם מושגים סטטיים הם מושגים דינמיים שמתהווים.  השאלה אינה האם האדם הוא רע או טוב, אלא כיצד מתהווה הרוע וכיצד מתהוה הטוב. התהוות זאת קשורה לאופן ראיית האחר.  

גילה פיש - אמפתיה בראי היהדות

"ואהבת לרעך כמוך"

לפי הבנתי משפט זה אומר: תראה את חברך כשווה לך ובעל אותם זכויות וחובות ותתייחס אליו יפה. אם לדבר בלשוננו המודרנית הייתי אומרת שמדובר בהתנהגות לא מנצלת בשום צורה ובשום מימד. זה לא לוותר על עצמך כי הסיום הוא כמוך, אבל להתייחס לשני כמו שהיית רוצה שיתייחסו אליך. תראה את השני כל הזמן וזאת בעיניי אמפתיה ממדרגה גבוהה.

המשפט הזה נראה כמו סיסמה דומה ל"ביחד ננצח…" אולם מסתבר שזאת "מצוות עשה" בין אדם לחברו אחת מתרי"ג המצוות ומופיעה בספר ויקרא פרק יט פסוק יח.

כל פרק יט בויקרא דן במצוות שבין אדם לחברו וביניהם לא להונות, לא לרמות לא לעשוק, לא הכשיל ולדון ביושר במשפט ללא קשר בייחוס האדם או בעושרו. כלומר חלק גדול ממצוות התורה דן ביחסים תקינים והוגנים בין בני אדם. אני מסתכלת על זה בעיניים חילוניות ורואה במצוות אלו רעיונות רציניים מאד לבניית חברה שטוב ונעים לחיות בה. אני קוראת לזה חברה מתוקנת. במקומות אחרים בתורה יש מצוות האוסרות על הלוואה בריבית ועל שחרור עבדים עם "פיצויים".

התנאים שהנהיגו את הסנהדרין ואחראים על כתיבת המשנה והתורה שבעל פה: החשיבו מאד המצווה הזאת.

גם רבי עקיבא אמר ש"ואהבת לרעך כמוך" הוא כלל גדול בתורה.

"אל תעשה לחברך מה ששנוא עליך ומאידך זיל וגמור" (לך ללמוד את שאר המצוות אשר מפרטות כיצד להתנהג)

כך ענה רבי הלל הזקן כשנשאל איך אפשר לתמצת את התורה. הכוונה היא שהתנהגות נאותה בין אדם לחברו היא הבסיס של התורה.

"דרך ארץ קדמה לתורה" 

משפט זה אומר שיש משמעות רבה ביותר להתנהגות בני האדם למעשה וזה נחשב לא פחות אם לא יותר מאשר המצוות בין האדם למקום. יתרה מזאת כאשר אדם פוגע בחברו אין יום הכיפורים מכפר על כך והדרך היחידה היא לבקש סליחה מהאדם שנפגע פנים אל פנים עד שהוא מתרצה וסולח.

לקבל על מנת להשפיע

בתורת הסוד היהודית ה"קבלה" יש עליית מדרגה בהתייחסות בין אדם לחברו. בתורת הקבלה מכניסים את הרצון והכוונה ולא רק את המעשה. כלומר את תודעת ההתנהגות. כאשר אדם מבין שהדבר החשוב ביותר הוא "לקבל על מנת להשפיע" הכוונה היא שאדם צריך תמיד לראות גם את הזולת ולא רק את עצמו. ברגע שמבחינה תודעתית יש כוונה לראות את השני כשווה לי מבחינת הבורא ולכן אינני יכול להתייחס אליו רע וכל רצוני הוא לתת גם לשני. הקבלה איננה מסתפקת רק בעשייה אלא בהתכווננות. כל מעשיך תעשה כשאתה רואה גם את חברך ואם קיבלת משהו טוב תשמח שתוכל לתת ממנו גם לאחרים. שוב לא מדובר על ביטול עצמי אלא על ראיית האחר ועל מה אוכל לתרום לו לאחר שאני מקבל לעצמי.

תיקון מידות

גם התורה וגם המדרשים וגם תורת הסוד "מבינות" שזה לא פשוט ולא ברור, לכן בתורה יש פירוט של מצוות אל תעשה רעה לחברך. המדרש ובעיקר תורת הסוד מדברים על "תיקון מידות" על ריסון האגו ועל עבודה עצמית לניקוי וניטרול רגשות קשים כגון כעס שנאה וקנאה. זאת עבודה נפשית לאורך כל החיים להתנקות נפשית על מנת שנוכל להגיע לרמה של "ואהבת לרעך כמוך" . הניקוי הפנימי הזה הוא הדרך היחידה לעליית מדרגה ברמת המוסריות אליה היחיד אמור לשאוף ולהגיע. אני מאמינה שלו כולם היו נוהגים בדרך כזאת של אי ניצול השני מתוך תודעת "אינני רוצה להזיק לשני" אזי ניתן יהי להגיע לחברה ראויה ואמפתית אחד כלפי השני.

ורד בן-שדה - אמפתיה עצמית

מט כהן מנחה מדיטציה מלאה רוך בה אנו שואפים אהבה ונושפים טובות (Kindness). כשאנו לוקחים את הזמן להתייחס אל עצמנו באהבה ובטובות, אנו זוכרים את החלק האלוהי שבאנו ומאפשרים לעצמנו לחזור להיות כלים לאלוהות במקום מכלים לכאב לא מעובד. בתור מי שנקראים להיות השינוי אותו אנו רוצים לחוות, היחס המרפא הזה אל עצמנו באהבה ובטובות ישתקף בהדרגה בשלום בעולם.