חזון בית הלמה
החזון החברתי
החזון של בית הלמה משתלב בחזון חברתי כולל, המתייחס לחברה האידיאלית שהיינו רוצים לחיות בה. חברה זו מבוססת על חופש כערך יסוד, פיתוח הרוח האנושית ועל חשיבה ביקורתית:
> חופש כערך יסוד – החברה כיום מתנהלת באופן היררכי תחת מבנים של שליטה, עד כדי אובדן חירויות אדם בסיסיות. מושגים חברתיים כמו סולידריות ואחריות חברתית התעוותו והפכו לכלי לדיכוי הפרטים. החברה שהיינו רוצות לחיות בה, היא חברה שבה החופש הוא ערך יסוד לכלל הפרטים, מתוך הבנה שהחברה אמורה לשרת את הפרט ולא להפך.
> פיתוח הרוח האנושית – התפיסה הכלכלית-חברתית כיום שמה את החומר כמטרה. אנו רודפים אחרי החומר מבלי לדעת שובע (מקסימום כסף למקסימום שופינג). בחברה האידיאלית שאנו מייחלות לה, מושם דגש על רוח האדם, ואילו החומר נמצא במקום צנוע, כאמצעי להגשמה עצמית ולהתפתחות אישית.
> חשיבה ביקורתית – השנים האחרונות לימדו אותנו שחופש מחשבה אינו מובן מאליו. במקרים בהם אנשים נדרשים לקבל החלטות אישיות, הם פועלים לעיתים כעדר, תוך ציות לגורמי סמכות, מבלי להפעיל שיקול דעת עצמאי. בחזון החברתי שלנו, אנשים יפעלו מתוך הקשבה עצמית וחשיבה ביקורתית.
השכלה חופשית כבסיס לשינוי
המילה השכלה מתקשרת בימינו לרכישת מקצוע והתקדמות בסולם החברתי והכלכלי. השכלה מסוג זה מקבעת את התפיסה הכלכלית והחברתית הקיימת, ומונעת התבוננות ביקורתית בדפוסים הקיימים ושינוי חברתי. תפקידה של השכלה, לתפיסתנו, הוא בדיוק להפך. השכלה אמורה לתת כלים ביקורתיים ללומדים, לאתגר את הקיים, להציב סימני שאלה, ולהוות תשתית לפריצת דרך לשינוי חברתי. ההשכלה שיצרנו בבית הלמה היא "השכלה חופשית", המתייחסת לשאילת שאלות וערעור על התפיסות החברתיות הקיימות, ומבוססת על המאפיינים הבאים:
> חופש מחשבה – חשיבה ביקורתית, שאילת שאלות, ערעור על הנחות יסוד, ויצירת תובנות חדשות.
> תפיסה הוליסטית – מתן ביטוי לכל הרבדים של הדעת, כולל רגש, גוף ורוח.
> אתגור אזור הנוחות – דגש על שאלות מתחומי החברה והרוח, אשר מאתגרות את אזור הנוחות ומערערות על המבנים הקיימים.
> למידה לשמה – השכלה שמבוססת על למידה לשמה, ולא לשם ציונים, תעודות ופרסומים (גישת "מה יצא לי מזה").
תפקיד בית הלמה בחזון
בית הלמה לוקח חלק בחזון החברתי, תוך יצירה ובנייה של אלטרנטיבות חברתיות, בדרך של השכלה חופשית. בדרך זו בית הלמה מוביל גם להתפתחות אישית וגם לשינוי חברתי.
> התפתחות אישית – פיתוח חשיבה חופשית וביקורתית, התבוננות פנימה (על עצמנו כפרטים וכחברה) מעבר לנורמות ודפוסים חברתיים. פיתוח "אנשי למה" אשר יהדהדו את התהליך הזה מהפנים אל החוץ וייצרו אדוות של שינוי חברתי.
> שינוי חברתי – המערכות החברתיות מטבען משמרות את הקיים ומתנגדות לשינויים, אולם לשם ההתפתחות החברתית יש צורך גם בבחינה ביקורתית וערעור על הקיים. זהו התפקיד שלקחנו על עצמו בבית הלמה – לחשב מסלול מחדש באופן תמידי, לאתגר את הקיים ולתמוך בתהליך של שינוי, כולל בחינה מתמדת של עצמנו ושל בית הלמה.