תכל'ס - כיצד פועל בית הלָמה?
בית הלָמה הוא מיזם עצמאי והתנדבותי, הפועל כקהילה פתוחה ושוויונית, העוסקת בחקר אותנטי של אדם וחברה, באמצעות מפגשי-שיח מגוונים (ראו – "לוח המפגשים").
עצמאות
> חופש מהממסד – בית הלמה אינו תלוי במימון חיצוני ואינו כפוף לתכתיבים.
> חופש מכבלי השוק – ניהול בית הלמה והנחיית המפגשים היא בהתנדבות, וכל המפגשים הם ללא תשלום (ניתן לתמוך ב"דאנה" בפייבוקס של בית הלמה).
> חופש מ"מה יגידו" – מלבד השחרור מכבלים חיצוניים, בית הלמה בבחינה מתמדת של דפוסים חברתיים, מתוך רצון לשחרר גם כבלים פנימיים.
קהילה פתוחה ושוויונית
"יש בכל אחד מישראל דבר יקר, שהוא מבחינת נקודה, מה שאין בחברו… ובחינה הזאת שיש בו יותר מחברו, הוא משפיע ומאיר ומעורר לב חברו, וחברו צריך לקבל התעוררות ובחינה הזאת ממנו, כמו שכתבו ומקבלין דין מן דין" (הרבי נחמן מברסלב – מתוך ליקוטי מוהר"ן).
זה הרציונל העומד בבסיס הקהילה הפתוחה והשוויונית שהקמנו בבית הלמה:
> קהילה פתוחה – הקהילה מבוססת על חברות ואמון בין האנשים. עם זאת, אנו מייחסים חשיבות רבה לפתיחות של בית הלמה, גם כערך, וגם מתוך רצון לייצר דינאמיות בשיח ולהרחיב את נקודות המבט.
> שוויוניות – אין היררכיה ואין חשיבות ל"טייטלים". ניסיון, ידע ויכולת חקר תורמים לשיח, אך לא פחות מכך חשיבה מחוץ לקופסה ואיתגור הידע הקיים.
מפגשי שיח מגוונים
בית הלמה מקיים מפגשי-שיח מגוונים. בכל מפגש יש מנחה שמציג נושא שבוער בו, לרוב מנקודת מבט פחות שגרתית, ויש מקום לשיח חופשי.
השיח מאופיין בשאילת שאלות, חשיבה עצמאית, איתגור הדדי, ערעור על מוסכמות והנחות יסוד, והרחבת הדעות והדעת בכל הרבדים – מתן מקום לא רק לשכל, אלא גם לחוויה הרגשית ולהתבוננות פנימה.
השיח מתקיים באווירה מקבלת, תוך הקשבה וכבוד הדדי, מתוך רצון לייצר מרחב חברתי בטוח לאנשים חושבים, גם אם הם חושבים אחרת.
לבד אבל ביחד
"לבד אבל ביחד" זהו גם מסר חברתי וגם עקרון שמנחה אותנו בבית הלמה (כדוגמה, ראו את "הכוורת").
המסר החברתי
אני בוחרת להשתייך ולתת אמון, אני בוחרת לתמוך ולהיתמך, ואני בוחרת לעשות זאת בחברה שמקבלת אותי כפי שאני על כל רבדיי, גם כשאני לא הולכת בתלם.
עקרון הפעולה
בא לידי ביטוי בחופש לחשוב, להרגיש, ולפעול:
> חופש לחשוב – לחשוב עצמאית אבל בצוותא. כיצד? על ידי מתן מקום לנקודות מבט שונות, למגוון דעות ואמונות, לערעור על דפוסים ומוסכמות, כולל ערעור על בית הלמה עצמו.
> חופש להרגיש – מתן מקום לאֲחֵרוּת, מתוך הבנה שכל אדם הוא נקודה ייחודית בעולם. מתן מקום לחוויה הרגשית, הקשבה לעצמי והקשבה גם לזולת, מתוך רגישות וכבוד הדדי.
> חופש לפעול – עידוד יוזמה מתוך אמונה ביכולת של כל אחד מאיתנו לחולל שינוי ולהתפתח. חופש לנסות, לטעות וליפול, מתוך הבנה שבכל ניסיון יש למידה והתפתחות.
חקר אדם וחברה
מפגשי השיח בבית הלמה עוסקים במגוון נושאים, אך הדגש הוא על חקר אדם וחברה. חקר אדם וחברה מאפשר לנו להתבונן לעומק על עצמנו, כפרטים וכחברה – לבחון מי אנחנו? מה הייעוד שלנו בעולם? מהי חברה? כיצד החברה מתנהלת? באיזו חברה נרצה לחיות? מה הדרך שלנו כפרטים וכבית הלמה לחולל שינוי?
החקר האותנטי מתאפשר בזכות העצמאות של בית הלמה ובזכות השיח שמעודד חשיבה עצמאית וביקורתית.
בקרה עצמית
בית הלמה מהווה מודל חברתי אשר מאפשר בחינה עצמית בכל עת ולא מכתיב דרך. הבקרה העצמית באה לידי ביטוי גם בשיתוף בתהליכי חשיבה ובקרה על בית הלמה, וגם במתן מקום לערעור על בית הלמה עצמו, כחלק בלתי נפרד מהבחינה העצמית שלנו כפרטים וכחברה.
אַרְכִימֶדֶס אָמַר
שֶׁאִם תִּתְּנוּ לוֹ נְקֻדַּת מִשְׁעָן,
הוּא יוּכַל לְהָזִיז אֶת הָעוֹלָם.
אֲנִי לֹא אַרְכִימֶדֶס,
אֲבָל אֲנִי יְכוֹלָה לְהָזִיז גַּרְגֵּר חוֹל אֶחָד קָטָן,
וְהוּא בְּתוֹרוֹ יָזִיז גַּרְגֵּר חוֹל אֶחָד אַחֵר.
/ נירה יקואל