לא צריך להיות משורר וגם לא צריך להיות פילוסוף, כדי לשורר בהשראת לוינס. הגותו של לוינס מעוררת את הרגש ואת החוויה. המחשבות, כך אומר לוינס, צומחות מתוך משברים, מתוך כאב. אנו מזמינים אתכם לחוות את ההגות של לוינס, לחוש אותה בחיי היום יום, ולבטא אותה גם בשירה.
עמנואל לוינס הוא פילוסוף צרפתי שחי בין השנים 1995-1906 ועסק במצב האתי. המצב האתי לגישתו, אינו כללי עשה ואל תעשה טכניים, אלא מה שמתרחש בעת המפגש עם בני אדם אחרים, מפגשים המלווים אותנו מעת היוולדנו ועד יום מותנו. אמא-תינוק זה אתיקה. רופא- חולה זה אתיקה. בכל מפגש עם בני אדם קיים מימד אתי גלוי או סמוי. לפיכך לוינס מכנה את האתיקה פילוסופיה ראשונית. ניתן לדמיין את המצב האתי כמימד בהוויה. בפתח דבר לספרו "כוליות ואינסוף" כותב לוינס: "ספר זה יספר כיצד האינסוף מתרחש (se produit: מתהווה, מופיע, מתממש) ביחס הזהה לאחר…". הזהה הוא הכינוי לאני. מה מתרחש כאשר אני הזהה נפגש עם האחר.
מפגש 1 - איך נולדות מחשבות?
השאלה הראשונה שעסקנו בה היא "איך נולדות מחשבות?"
החברים בסדנה ביטאו מספר נקודות מבט:
1) מחשבות נולדות מתוך חוויה שאדם עובר
2) התבוננות בעולם, פליאה (שזו תשובה שכיחה גם בקרב פילוסופים)
3) שקט – במקומות בהם מתאפשר לנו להנמיך את הרעש של החיים, את המחשבות ה"בנאליות", אז צצות המחשבות העמוקות יותר.
4) אומנות (למשל בכתיבה) – המשחקיות והיצירתיות מייצרת משהו חדש שלא היה קודם, כולל מחשבה מחודשת (גם על הבנאלי, וגם על דברים ברומו של עולם)
5) התכווננות – כמו ההתכנסות שלנו במפגש שיח ושאילת שאלות, המאפשרת התכווננות לחשיבה.
רבקה פרנקל
מחשבות סוררות
מתפרצות ללא הרף
פולשות לטריטוריות
לא להן,
ואני רודפת אחריהן
להשקיטן
להרחיקן
לקרוא להן הס!!!
דורון לוי
כשאני מתיישב לאכול צהריים
עולה התהייה לפחות פעמיים:
האם ישמיעו את המילה המנומסת?
היש סיכוי שיעצרו לחשוב על תודעתם המהונדסת?
בתאבון – מילה תמימה לכאורה עם כוונות טובות
שנכנסת לנפש ועושה שמות
אם תלך- יוק, אם תיסע – יוק
אך אם תאכל, לא תוכל ממנה לחמוק
לוינס נשאל על ידי פיליפ נמו, "כיצד מתחילים לחשוב?" ועל כך הוא משיב: "המחשבה מתחילה מן הסתם בזעזועים או בגישושים שאין אנו אפילו יודעים לתת להם ביטוי מילולי: פרידה, מראה אַלים, התוודעות פתאומית לחדגוניות הזמן" (אתיקה והאינסופי, עמ' 35).
התשובה של לוינס מתייחסת לחווית הזעזוע. בחייו לא חסרו משברים, פרידות ומראות אלימים, ובעיקר השהות שלו בשבי והירצחם של הוריו ושני אחיו במלחמת העולם השנייה. השבי מייצג גם את חד גוניות הזמן של השבוי. הזמן נלקח ממנו והוא מצוי כעת ברשות שוביו. הפילוסופיה לגישתו היא עניין קיומי. זו פילוסופיה העוסקת בקיום האנושי ומושפעת מהביוגרפיה האישית שלו. השאלה שהעסיקה אותו כל חייו היא כיצד עידן הנאורות שאמור היה להביא עלינו את גן העדן הכזיב כל כך והביא עלינו את הגיהנום.
לוינס למעשה אומר לנו כי ההגות שלו אינה מופשטת, אלא קונקרטית. היא נולדה מתוך החוויות הקשות אותן הוא עבר וכדי להבין אותה לעומק יש לחוות אותה. הבנה קוגניטיבית בלבד ללא תחושת החוויה הלוינסית אינה הבנה עמוקה של הגותו. בכל מפגש אנושי יש חוויה לוינסית. גם שירה ומוזיקה היא חוויה לוינסית. למעשה כל כתיבתו היא כמו וריאציות מוזיקליות על נושא מסוים, הוא המצב האתי. ז'אק דרידה דימה זאת לגלי הים, אשר שונים זה מזה, ועם זאת נועדו להעביר חוויה אתית דומה.
לוינס הושפע, בין השאר, מסיפורי המקרא, מהספרות הרוסית, משקספיר, ולאחר מכן מהספרות הצרפתית לה התוודע בעקבות חברות עמוקה עם מבקר הספרות הידוע מוריס בלנשו.
השירה כחוויה לוינסית, הובילה אותנו לשאלה "מהו שיר טוב?"
נירה יקואל
לא רוצה לכתוב שיר שאנשים אוהבים
רוצה לכתוב שיר מעצבן
שיבינו אותי לא נכון
שלא יתחברו
ולא יאהבו –
ואז אולי
אני כן
דורון לוי
הבית לא חייב להיות מסודר
נוכל להסתדר גם בלי החרוזים
מילים גבוהות? רדו לעם
קחו אותי לנגלה והראו לי את הנסתר
דברו אלי ולתוכי, אך ללא מילים
מפגש 2 - המיסתורין של האחר
לוינס מתייחס ל'אחרות' כמצב קיומי . חווית הקיום היא נפרדת עבור כל אחד מאיתנו. לעולם לא אדע כיצד האחר חווה את הקיום כפי שלעולם לא אדע כיצד האחר חווה את שמיעת המוזיקה. הדרך היחידה לקבל איזושהי תחושה של חווית האחר היא על ידי הקשבה וקרבה. עלינו לעבור משפת הראייה היא הקוגניציה לשפת המגע והקרבה. לעבור משפה המייצגת את ההוויה הגברית לשפה המייצגת את ההוויה הנשית, האימהית.
בתרגיל הכתיבה לקחנו את המפגש עם האחר לאקסטרים, במכוון, למפגש עם חייזר. האם אנחנו יכולים לדמיין מפגש עם חייזר? כיצד נוכל לתקשר איתו? האם יכול להיווצר דו-שיח? האם נראה את הפגיעות? האם יכולה להיווצר הבנה?
ואולי במפגש עם חייזר אין את ה'דומות' שמאפשרת הבנה וחיבור, כמו שיש במפגש אנושי?
גילה פיש
טו טו א א ורררר
החייזר עומד מולי עם אנטנה גדולה על הראש
מנסה לתקשר ואני אינני מבינה דבר
הוא קצת מפחיד אותי,
האם בא לשלום או לקרב?
הפנים שלו חסרי הבעה ,
האם יש עליו מסיכה?
האם בפנים יש דמות אחרת?
אני אומרת לו: שלום, ברוך הבא, אפשר לעזור לך?
טו טו א א ורררר
אולי זה שמו והוא מציג את עצמו בפניי?
אני גילה , שמי הוא גילה ושמך?..
ורררר
איך הגעת לכאן?
הוא מצביע על השמיים ומוריד את ידיו המוזרות ומסמן נחיתה.
ידיו שונות מידי בן אנוש הן גמישות וירוקות,
אבל הפנים שלו נראות יותר כמו מסיכת מתכת,
לכן אין בהן הבעה
ברוך הבא אני אומרת ומחייכת..
ידו מנפנפת לי לשלום,
הוא מצביע על הקרקע
וררר אט טא
נראה לי שאמר : אני כאן
אבל באמת אין לי מושג,
אני מרגישה שפניו לשלום,
כי אם היה לוחמני
כבר היה מכסח אותי
זאב שילאור
ספר לי מר חייזר
מי אני
וכך אוכל להכירך
ולשאול שאלות על תשובתך
ואם תרצה בכך
ספר על יומך, יום שיגרתי,
אם יש כזה
ועל מנהגי קהילתך
אם יש כזו
וגם אשמח להסבר
למה
לוינס מתייחס לאחרות בין בני אדם ולא בין אדם לחייזר. אחרות ביו בני אדם שיש בהם על אף האחרות הרבה מהמשותף, ובעיקר פגיעות משותפת. כולנו בני תמותה. בכל מפגש בין בני אדם המוות נמצא בתווך גם אם אין אנו נותנים את דעתנו עליו. הפגיעות המשותפת היא הבסיס לאתיקה.
רבקה עטרה
נטועה ומחכה
רואה מאוחר
תושייה לא פשוטה
תחושת אשמה
התגלמות חדשה
גורמת עדנה
תחושת שמחה
הגשמה מלאה
שוחחנו גם על ההבדל בין ההוויה הנשית לגברית. הוויית אלה נמצאות במינונים שונים אצל כל אחד מאיתנו גברים ונשים כאחד.
הוויה הגברית היא לוקחת, משתלטת בעוד הוויה הנשית היא מכילה ומקבלת את השונה. כותב לוינס "ההוויה הנשית היא אחרת בשביל ההוויה הזכרית, לא רק מחמת טבעה השונה, אלא גם מפני שבמובן מה האחרות היא היא טבעה" (עמ' 57). כלומר הנשיות פתוחה לאחר. הנשיות אינה רק אחרת בעיני הגבר אלא היא אחרת במהותה. האישה נותנת חיים ולכן יש לה קשר טבעי יותר עם האחר. היא מביאה איתה את האחרות, היא פתוחה לה ולכן יכולה טוב יותר להכיל אותה.
האם האחרות היא ייתרון או חיסרון? היא חיסרון אם האדם מצפה שהאחר יהיה זהה לו. מנגד, אם הוא מכבד את האחרות, מודע לחוסר הסימטריה בין בני האדם ועושה מאמץ לגשר על חוסר הסימטריה אזי האחרות יכולה להוות את הבסיס לאתיקה ובכך לרומם אותו. המפגש עם האחר הוא לא בהכרח קל. זהו מפגש בו תעלומה פוגשת תעלומה. כותב לוינס " לפגוש אדם הרי זה להיות מוחזק ער על ידי תעלומה". אך עם כל הקושי במפגש, האחר עשוי לחשוף דברים שאין הזהה יכול לדעת ללא המפגש עם האחר. למשל, חווית הדאגה של הורה לילד.
תרגיל הכתיבה השני לקח אותנו לאחרות בין המינים, בין ההוויה הגברית להוויה הנשית, – עד כמה אנחנו באמת שונים? איפה זה בא לידי ביטוי?
נירה יקואל
הוא ואני לגמרי שונים,
הייתם מאמינים?
אני לא שמה לב לתאריכים
והוא תמיד זוכר.
הוא שם לב לכל פרט
ואני לא זיהיתי שהסתפר.
רק כשהוא גילה לי – שמתי לב.
אולי הוא צודק כשהוא אומר
שהוא יותר אוהב?
הוא גם רומנטי,
ואני מבטלת את כל המחוות,
עד שהבין שהדרך אליי
היא להשוות אותי לחיות:
"ממותה", הוא אומר
ושנינו צוחקים.
"אני פילה", אני אומרת,
והוא: "היפופותם!"
"היפופותם?… פשוט מושלם".
כשאני חולה הוא דואג לי כל הימים,
וכשהוא חולה, אני דואגת רק בלב,
שלא יהיה לזה תקדים.
הוא חובב שופינג מושבע
ואני צריכה הכנה נפשית.
הוא מבין באופנה
ואני לא מבינה בשיט.
אך אין כמוני מבינה
בהבדלים בין המינים,
ואם אתם לא מאמינים –
תשאלו את אריק…
מפגש 3 - גווני הזמן
לוינס מתייחס לזמן בהקשר של האחרות – הזמן שלי והזמן של האחר שונים. הדבר בא לידי ביטוי לא רק בתפיסות הזמן השונות, אלא בעצם החוויות השונות שעוברות עלינו ומתרחשות על פני זמן. כפי שאוזכר במפגש הראשון לוינס חווה את חדגוניות הזמן במחנה השבויים בו שהה. שעמום הוא חווית זמן שאין בה תכנים למלא אותה.
שוחחנו על מושג הזמן כמושג הכרחי בהגדרת טקסט נרטיבי בניגוד לטקסט תיאורי או טקסט שמיועד לתת הסבר. הספרות מתרחשת בזמן. יש בה עלילה. חלק מהפילוסופים התעלמו מנושא הזמן והשינוי הגלום בו. בעולם האידאות האפלטוני הכל מושלם, אין הזדקנות, אין התכלות החומר ולכן אין זמן. מנגד, הפילוסופיה של לוינס מתרחשת כולה בזמן ולכן יש בה מימד נרטיבי. בדומה לספרות יש בה, בנוסף למימד הנרטיבי, גם מימד חוויתי.
הבחנו בין זמן השעונים (זמן פיזיקלי) לבין הזמן האיכותי. הפילוסוף ברגסון התייחס לזמן האיכותי. זמן המבטא זרימה בו לכל רגע יש חוויה שונה המושפעת מהרגעים שקדמו לו, כמו חוויה הנוצרת בעת שמיעת מוזיקה. הזמן האיכותי מבטא את חווית הקיום השונה של כל אחד מאיתנו. האחרות נובעת, כאמור, מכך שחווית הקיום היא פנימית ואותה לא ניתן לחלוק. הזמן שלי שונה לכן בהכרח מזמנו של האחר. על ברגסון כותב לוינס "גישתו של ברגסון שחררה אותנו מהגורל האבסורדי כי אין שום חדש, משום שמה שעומד להתרחש, הרי במובן מסוים כבר אירע" (אתיקה והאינסופי, עמ' 39). רק התייחסות אגוצנטרית לעולם המתעלמת מקיומו של האחר יכולה לטעון שאין חדש תחת השמש. שהרי האחר הוא כולו מסתורין לא מפוענח.
על הזמן הפיזיקלי הוא זמן השעונים כותב וו' ג' זבאלד (W.G. Sebald) בספרו "אוסטרליץ":
עד להאחדת לוחות הזמנים של הרכבות הראו השעונים בליל ובלייז' שעה שונה מזו שהראו השעונים בז'נבה או באנטוורפן, ורק מאז שנכון זמן אחד, באמצע המאה התשע עשרה בערך, שולט הזמן ללא עוררין ("אוסטרליץ", עמ' 13).
תרגיל הכתיבה הראשון התייחס לתפיסת הזמן השונה שיש לאנשים, וגם לכל אחד מאיתנו. רגעים בהם הזמן נע מהר לעומת רגעים בהם נדמה לנו שהזמן לא זז.
נירה יקואל
יש ימים ארוכים,
כמו אינפוזיה שמטפטפת
טיפות קרות.
הכל מסביב בהילוך איטי.
כל כך הרבה דרמה,
אבל בשקט.
תרגיל הכתיבה השני התייחס לזמן קדוש. מהו זמן קדוש בעיני לוינס? מבחינתו זהו הזמן אותו אני מקדיש לאחר, זהו זמן נטול אינטרס אישי. עבור היהודי הדתי השבת היא זמן קדוש. " השבת היא זמן שאני מפנה מעיסוקי היום-יום, זמן של יציאה מעולמי וממה שנקרא עולם. זהו זמן שבו האדם מארח את בורא הזמן. הוא מארח אותו בתפילות, כשהוא שומע את "קריאת התורה" כקריאה המופנית אליו מעומק הזמן, והוא מארח אותו כשהוא פותח את ביתו ובוצע את החלה, את הלחם שעליו קידש את השבת עם אזכרת הבריאה ויציאת מצרים, עם אורחיו. השבת היא מחווה אתית של הכנסת אורחים! השבת היא הגרסה היהודית ל"אחרת מהיות". האדם מפנה זמן מחיי החולין, העסוקים בכלכלת הקיום, ומקדיש אותו למה שמעבר לדאגה הכלכלית הזאת" (מתוך שיחות על לוינס עם הרב דניאל אפשטיין).
נירה יקואל
כל ענן חורפי יודע
כמה זמן לוקח לטיפות להתגשם
כל ענן חורפי שולח
טיפותיו אל ים שלם
ולכל טיפה יש זמן אשר מוקדש רק לה
עד שתתמזג עם ים
ומרגע שנגמר הזמן שלה
זה רק הים אשר קיים
מפגש 4 - האלוהים שבא אליך
התחלנו את המפגש עם תרגיל כתיבה שהתייחס לכותרת המפגש, ללא הסבר משמעותו לפי לוינס.
גילה פיש
כבר לילה ואינני נרדמת
מקבלת הכתבות
האם זה אלוהים שבא אליי
או קולות אחרים ברקע?
זאת לא פעם ראשונה
כבר קיבלתי הכתבות בעבר.
פותחת מחברת וכותבת.
בכל פעם נושא אחר
אבל כמו מצווה עליי להעביר.
אבל לא כל אחד מבין
וגם לא כל אחד מקבל
ורק לי יש התרגשות
מהמידע שירד לי בליל
יפה יוסף
האם אני מאמינה באלוהים?
שאלתעניתי מה שידעתי
ולא ידעתי
שהוא היה נוכח
בזה המפגש
לסיכום – קטע המסיים את השיחות עם הרב דניאל אפשטיין (מתוך הספר "שיחות על לוינס עם הרב דניאל אפשטיין"):
תלמיד
ומה תהיה המילה האחרונה, אם יש מילה כזאת בעולמו של לוינס?
מורה
מילה קטנה, רוטטת, אבל גם אמיצה, שבאה במקום ה"אני חושב, משמע אני קיים" של דקארט: הנני.
תלמיד
מה אתה שומע במילה הזאת?
מורה
זו מילה אינסופית. ארבע אותיות, כמו השם המפורש, וכמו המילה הראשונה בעשרת הדיברות: אנכי. היא מכילה את כל מה שיכולנו ללמוד מלוינס במהלך השיחות בינינו: החל ביציאה מן הקיום הסתמי, כלה בדאגה למות הזולת, והיא מבטאת את החלפת האני-השקוע-בדאגה-לקיומו ב"עצמי" שעצם היותו הוא "אחרת מהיות", אחרת מהקיום החוזר תמיד לעצמו ומחזיר את הכול לעצמו. היא המועט – ארבע אותיות שבהן אני חושף את עצמי – המחזיק את המרובה – האינסוף האלוהי המהדהד באנושי.
היא מקפלת בתוכה עבר, הווה, עתיד: את העבר שקדם לזיכרון, העבר של הטלת האחריות, את ההווה של חיי היום-יום, שבו האחריות מתגלה וחייבת להתממש, ואת העתיד של מסירת החובה לדורות הבאים. היא האינסוף בהתהוותו המעשית.
עשינו עם לוינס דרך ארוכה. דרך שהוליכה אותנו אל עצמנו, אל הזולת ואל האנושות כולה. ומי מוליך אותנו לשם, ומי קורא לנו משם, מרחוק כל כך ומקרוב כל כך? זו אידיאת הטוב המוצאת מקלט "בשבריריות של התודעה", ב"ד' האמות של ההלכה", באותו "משכן שברירי ואלוהי" כלשון הפילוסוף בסוף "שמות פרטיים", רועדת מקור הרוחות המנשבות בהיסטוריה ומבקשת מאיתנו את חום גופנו ואהבתנו, והיא ששמה בפינו את המילה שאין מנוס ממנה:
הנני.
השיר של נירה יקואל הזכיר לי שיר של שולי רנד
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
נירה יקואל
כל ענן חורפי יודע
כמה זמן לוקח לטיפות להתגשם
כל ענן חורפי שולח
טיפותיו אל ים שלם
ולכל טיפה יש זמן אשר מוקדש רק לה
עד שתתמזג עם ים
ומרגע שנגמר הזמן שלה
זה רק הים אשר קיים
⬇️
עוד טיפה
שולי רנד
מילים ולחן: שולי רנד
אני עומד על שפת נהר
גֵווי כפוף, ליבי נשבר,
וכל ימיי רצוא ושוב
בין שמיים וארץ
אם אמגר את הטינה
אאלף את תשוקתי בינה
הלא לנצח אתקוטט
בין שמיים וארץ
אז פקחתי את עיניי
ודרשתי תשובה
מתי ינוסו הצללים
ותתגלה האהבה
בת צחוק שמעתי
עוד טיפה ועוד טיפה ועוד טיפה ועוד טיפה
גם לב האבן ימס
עוד טיפה ועוד טיפה ועוד טיפה ועוד טיפה
רוח בנפש נכנס
עוד טיפה ועוד טיפה ועוד טיפה ועוד טיפה
חץ ועוד חץ ועוד חץ
עוד טיפה ועוד טיפה ועוד טיפה ועוד טיפה
סלע דמעה תפוצץ
אדם לבד בלב נהר
צועק עד שגרונו ניחר
הזה שכרי על פועלי
בין שמיים וארץ?
אם אתקן את השבור
אברר את הטעון בירור
הלא לנצח דם שותת
בין שמיים וארץ
אז נפלתי על ברכיי
וביקשתי תשובה
מתי ינוסו הצללים
ותתגלה האהבה
בת צחוק שמעתי
עוד טיפה ועוד טיפה ועוד טיפה ועוד טיפה
גם לב האבן ימס
עוד טיפה ועוד טיפה ועוד טיפה ועוד טיפה
רוח בנפש נכנס
עוד טיפה ועוד טיפה ועוד טיפה ועוד טיפה
חץ ועוד חץ ועוד חץ
עוד טיפה ועוד טיפה ועוד טיפה ועוד טיפה
סלע דמעה תפוצץ
נשכבתי על האדמה
פרשׂה כנפיה הנשמה
צחוקה רועם ומתגלגל
מקצה עד קצה הארץ
גם לב האבן ימס
רוח בנפש נכנס
עוד טיפה ועוד טיפה ועוד טיפה ועוד טיפה
חץ ועוד חץ ועוד חץ
עוד טיפה ועוד טיפה ועוד טיפה ועוד טיפה
סלע דמעה תפוצץ
תודה על השיתוף!
מרגש לקרוא ומעניין מאוד!
תודה רבה שרון
אגב, טיפה עוד טיפה… כך אני רואה את בית הלמה… בהסתכלות לאחור אני רואה הרבה טיפות שהצטברו וכל טיפה: פנינה!
יישר כוח לכל השותפים למסע ולנירה במיוחד, שדאגה להיווצרות הטיפות האלה
תודה יפה! נמשיך לטפטף יחד